Belastingen

Als ondernemer heb je te maken met belastingen. Denk hierbij aan de afdracht van de omzetbelasting (btw) en het aangeven van je inkomsten door middel van een aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting.

De vennootschapsbelasting is er voor ondernemingen die een bv of nv zijn. Ik zal deze belasting verder niet uitleggen, dit omdat ik mijn diensten verleen aan natuurlijke personen, zoals eenmanszaken en vof’s.

Hieronder een uitleg wat nu precies een omzetbelasting aangifte is en een inkomstenbelasting aangifte. Ik merk namelijk dat hier is nog wel eens onduidelijkheid over is.

Omzetbelasting aangifte

Omzetbelasting of btw zijn twee verschillende woorden voor hetzelfde Btw zit op bijna alle producten die je koopt.

Als ondernemer bereken jij aan je klanten omzetbelasting (btw) , de tarieven kunnen zijn 21%, 9%, 0% of geen btw.

De omzetbelasting die jij doorberekend en ontvangt van je klanten moet je afdragen aan de belastingdienst, wanneer jij ook omzetbelasting (btw) hebt betaald aan je leveranciers, dan mag je deze als voorbelasting aftrekken.

Of jij omzetbelastingaangifte (btw-aangifte) moet doen, daar krijg je automatisch bericht van, van de belastingdienst. Dit schrijven ontvang je wanneer jij je je met jouw bedrijf hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Wanneer je btw-plichtig bent dan moet je omzetbelasting aangiftes indienen. Deze aangiftes kunnen zijn per maand, kwartaal of per jaar. Hoe vaak jij aangifte moet doen staat ook op het formulier van de belastingdienst.

Voor zover klinkt het denk ik best logisch, maar door de verschillende tarieven is het ook best lastig.

En daarnaast zijn er ook regels waar je rekening mee hebt te houden.

Bijvoorbeeld wanneer je een auto van de zaak rijdt, dan moet je over het privé gebruik btw-aangifte doen. Ook mag je niet altijd alle btw die op de bonnetjes staan zomaar als voorbelasting meenemen, ook hier zijn uitzonderingen op.

Wanneer jij minder dan € 20.000,00 omzet per jaar hebt. Kun je ook gebruiken maken van de kleine ondernemersregeling. Dit betekent dat jij geen btw meer op je facturen mag zetten en geen btw  aangifte meer hoeft te doen.

Uiteraard kun je zelf de btw-aangiftes indienen. Met de meeste online boekhoudprogramma’s gaat dit heel eenvoudig. Je weet dan alleen niet of je gebruik hebt gemaakt van de juiste regels.

Duizelt het bij je, heb jij stress of je de btw aangifte wel goed hebt ingevuld of is het iedere keer weer een gevecht met de tijd, omdat je te laat met je administratie begint.?

Dan kun je er natuurlijk voor kiezen om de btw aangifte uit te besteden.

Dan weet je zeker:

  • Dat je niet last minute je administratie op orde moet brengen.
  • Dat de btw-aangifte correct is ingediend.
  • Dat de btw-aangifte op tijd is ingediend en dit voorkomt boetes.

Inkomstenbelasting aangifte

Inkomstenbelasting is de belasting die je betaald over je inkomen.

Iedere burger in Nederland betaald belasting over zijn/haar inkomsten, wanneer je in loondienst bent dan regelt de werkgever dit. De werkgever doet dit door loonbelasting in te houden op je loon en dit af te dragen aan de belastingdienst. Maar wanneer je ondernemer bent dan moet je zelf deze inkomsten melden aan de belastingdienst. Deze inkomsten melden wordt gedaan met de inkomstenbelasting aangifte

Over de inkomsten uit je bedrijf moet aangifte inkomstenbelasting ingediend worden Deze inkomsten worden gehaald uit je administratie. Aan de hand van deze cijfers kan de aangifte inkomstenbelasting ingevuld worden en dan word er bepaald hoeveel inkomstenbelasting en Zvw premie je moet betalen.

Wanneer je ondernemer bent voor de belastingdienst en meer dan 1224 uur per jaar aan je bedrijf werkt, dan heb je recht op leuke ondernemersregelingen. Deze regelingen zorgen ervoor dat jouw belastbaar inkomen lager wordt, hierdoor betaal jij minder belasting.

Uiteraard kun je zelf de inkomstenbelasting aangifte indienen. In je online boekhoudpakket staat als het goed is alles netjes vermeld.

Maar wanneer je twijfelt of jij je administratie goed hebt bijgehouden, dan kun je de aangifte inkomstenbelasting uiteraard ook door mij laten verzorgen.

De inkomstenbelasting aangifte moet uiteraard ingevuld worden met de juiste gegevens. Daarom  controleer ik altijd de gehele administratie, kijk ik of alle kosten zijn meegenomen en corrigeer de administratie waar dit nodig is.

Uiteraard maak ik gebruik van de fiscale voordelen die je als ondernemer hebt. Door dit alles ga jij minder belasting betalen.

 

Wil jij niet teveel belasting betalen en een administratie en een daarbij behorende btw aangifte die klopt?

Bedrijfsweg 21
8251 KK  Dronten

06-29468336