Bijtelling zakelijke auto.

Als zzp’er heb je vaak te maken met heel wat regels, zeker als het om belasting gaat. Eén van die regels is bijtelling als je een auto op de zaak hebt staan. Maar wat betekent bijtelling precies en wanneer is dit van toepassing? Hieronder ga ik dit uitleggen.

Wat is bijtelling van de auto?

Bijtelling van de auto is een extra belasting die je moet betalen als je een auto op de zaak hebt staan en ook privé gebruikt. De belastingdienst beschouwt het privégebruik van je zakelijke auto namelijk als een soort extra inkomen. En ja, over inkomen moet je belasting betalen.

Wanneer is bijtelling van toepassing?

Als zzp’er kan het aantrekkelijk zijn om een auto op de zaak te zetten. Je kunt dan de kosten voor de auto aftrekken van je winst, zoals brandstof, onderhoud en verzekeringen. Maar als je die auto ook privé gebruikt en je rijdt meer dan 500 kilometer per jaar privé, dan komt bijtelling om de hoek kijken.

Hoe werkt bijtelling?

De bijtelling wordt berekend op basis van de cataloguswaarde van de auto (de nieuwprijs inclusief btw en bpm) en een bijtellingspercentage. Dit percentage kan variëren, meestal tussen de 22% en 25%, afhankelijk van hoe milieuvriendelijk de auto is.

Rekenvoorbeeld:
Stel je hebt een auto van de zaak met een cataloguswaarde van € 30.000 en het bijtellingspercentage is 22%. Dan bereken je de bijtelling zo:
1. Neem de cataloguswaarde: €30.000.
2. Bereken 22% hiervan: 0,22 x €30.000 = €6.600.

Dit bedrag van €6.600 wordt bij je belastbaar inkomen opgeteld en hierover betaal je dan belasting.

Bijtelling voorkomen of verminderen.

Als zzp’er zijn er een paar manieren om bijtelling te vermijden of te verminderen:

  1. Minder dan 500 kilometer privé rijden: Gebruik je de auto minder dan 500 kilometer per jaar privé? Dan hoef je geen bijtelling te betalen. Zorg wel voor een sluitende rittenadministratie om dit te kunnen bewijzen.
  2. Youngtimer regeling: Heb je een auto die ouder is dan 15 jaar? Dan valt deze onder de youngtimer regeling en is de bijtelling 35% van de dagwaarde in plaats van de cataloguswaarde.
  3. Milieuvriendelijke auto’s: Elektrische en hybride auto’s hebben vaak een lager bijtellingspercentage. Dit kan flink schelen in de belasting die je moet betalen.

Eigen bijtelling berekenen.

Het kan handig zijn om zelf je bijtelling te berekenen, zodat je weet waar je aan toe bent. Er zijn online tools en rekentools beschikbaar die je kunnen helpen om dit snel en makkelijk uit te rekenen.
Een van die tools is deze: https://www.berekenhet.nl/inkomen/bijtelling-auto-van-de-zaak.html

Samengevat!

Voor jou als zzp’er is bijtelling iets om rekening mee te houden als je een auto op de zaak hebt en deze ook privé gebruikt. Het is een belasting over het privégebruik van je zakelijke auto, gebaseerd op de waarde van de auto en een vastgesteld percentage.

Door slim te plannen en goed je administratie bij te houden, kun je vaak voorkomen dat je onnodig veel belasting betaalt. De bijtelling is namelijk nooit hoger dan dat je kosten zijn geweest.

Hopelijk maakt dit het een stukje duidelijker! Zo kun je beter inschatten of een auto van de zaak voor jou als zzp’er de juiste keuze is.

Note: Als je de auto meer dan 90% zakelijk gebruikt dan heb je geen keuze. Dan zul je de auto zakelijk op de balans moeten zetten.

Als je toch nog vragen hebt dan kun je altijd contact met mij opnemen.