Omzet van € 20.000 bereikt? Zo verlaat je de KOR-regeling.

Het bereiken van een omzet van € 20.000 is een mijlpaal voor de ondernemer die gebruik maakt van de KOR-regeling. Maar wist je dat dit ook betekent dat je niet langer gebruik kunt maken van de Kleine Ondernemersregeling (KOR)? In dit blog leg ik uit wat de KOR-regeling inhoudt, waarom je je moet afmelden en welke stappen je moet doorlopen om dit correct te doen.

Wat is de KOR-regeling?

De Kleine Ondernemersregeling (KOR) is een regeling voor kleine ondernemers met een omzet tot € 20.000 per kalenderjaar. Wanneer je gebruik maakt van deze regeling, ben je vrijgesteld van btw-plicht. Dit betekent dat je geen btw in rekening brengt aan je klanten en ook geen btw-aangifte hoeft te doen.

Wanneer moet je je afmelden?

Je moet je afmelden voor de KOR-regeling zodra je met de eerst volgende factuur de omzet boven € 20.000 uitkomt. Dit is belangrijk omdat je vanaf dat moment weer btw moet gaan rekenen aan je klanten en btw-aangifte moet doen. Het niet tijdig afmelden kan leiden tot boetes en naheffingen van de Belastingdienst.

Stappen om je af te melden:

Hier zijn de stappen die je moet volgen om je af te melden voor de KOR-regeling:
1. Bereken je omzet: Controleer of je omzet inderdaad boven de € 20.000 uitkomt. Dit is inclusief alle verkopen, dus ook die aan particulieren en andere ondernemers.
2. Informeer de Belastingdienst: Je moet de Belastingdienst informeren, zodra de factuur die je stuurt ervoor zorgt dat je boven de € 20.000,00 uitkomt. Dit afmelden kan gedaan worden door een formulier in te vullen en op te sturen.
3. Invullen en opsturen van het formulier: Ga naar de website van de Belastingdienst en zoek het formulier “Afmelding KOR” op of download hem hier . Vul het formulier volledig in met je bedrijfsgegevens en de datum waarop je verwacht de omzetgrens te overschrijden of hebt overschreden. Stuur het formulier op naar de Belastingdienst. Zorg ervoor dat je een kopie voor je eigen administratie bewaart.
4. Start met het berekenen van btw: Vanaf de datum die je op het formulier hebt aangegeven, moet je weer btw in rekening brengen aan je klanten. Dit betekent dat je je facturen moet aanpassen en btw-aangifte moet gaan doen.
5. Administratie aanpassen: Zorg ervoor dat je administratie up-to-date is met betrekking tot de btw. Dit omvat het bijhouden van ontvangen en betaalde btw, het maken van facturen met btw en het opzetten van een systeem voor je btw-aangiften.

Waar vind je het formulier?

Het afmeldingsformulier voor de KOR-regeling vind je op de website van de Belastingdienst. Je kunt het formulier ook direct hier downloaden.

Conclusie!

Het behalen van een omzet van € 20.000 is een geweldig succes, maar het betekent ook dat je de KOR-regeling moet verlaten. Door de juiste stappen te volgen, zorg je ervoor dat je bedrijf soepel blijft draaien en je voldoet aan de belastingregels. Zorg ervoor dat je administratie op orde is en dat je tijdig de nodige veranderingen doorvoert.

Succes met je groeiende onderneming!

Als je toch nog vragen hebt dan kun je altijd contact met mij opnemen.