Heb jij je keuze al gemaakt? Wel of niet aanmelden voor de nieuwe KOR-regeling?

Keuze nieuwe KOR-regeling


De nieuwe KOR-regeling kun je aanvragen wanneer je omzet lager is dan € 20.000,00 en je bedrijf in Nederland is gevestigd.

Misschien weet je niet zo goed wat je het beste kunt doen. Hieronder staan voorbeelden die jou wellicht kunnen helpen.


Keuze voorbeelden voor de nieuwe KOR-regeling


Ben je starter?
Als starter heb je in het begin veel kosten (inkopen) en nog niet voldoende inkomsten (omzet) om deze kosten te kunnen betalen uit je omzet. Vaak betekent dit dat je meer btw betaald hebt dan ontvangen, wanneer dit het geval is, dan adviseer ik je om te wachten met het aanvragen van deze regeling. Wanneer je namelijk geen gebruik maakt van deze regeling dan kun je de btw op de inkopen aftrekken en wanneer de voorbelasting (btw over de inkoop) hoger is dan het af te dragen btw-bedrag over de omzet, krijg je de veel betaalde btw terug.

==> aangifte omzetbelasting

Lever je diensten en/of producten aan particulieren en draag jij nu btw af of maak je gebruik van de huidige KOR-regeling?
De particulier kan de btw die op de factuur staat niet aftrekken. Wanneer je gebruik maakt van de nieuwe KOR-regeling dan hoef jij geen btw meer op de factuur te vermelden. De btw die jij anders deed afdragen aan de belastingdienst hoef je nu niet af te dragen. Ik zou dan adviseren lekker gebruik maken van de nieuwe regeling.

Lever je diensten en/of producten aan bedrijven en draag jij nu btw af of maak je gebruik van de huidige KOR-regeling?
Lever jij aan bedrijven en ga je gebruik maken van de nieuwe KOR-regeling? Dan kun jij geen btw meer op de factuur zetten. Je klant kan dit dus ook niet in aftrek nemen bij de voorbelasting. Ook weet je zakelijke klant gelijk dat je een ondernemer bent met een omzet die lager is dan € 20.000,00. In dit geval is het aan jou de keus of je wel of niet van de regeling gebruik gaat maken.

Lever je diensten en/of producten aan bedrijven met verlegde omzet en krijg jij btw terug?
Lever jij aan bedrijven met verlegde omzet en krijg jij btw terug van de belastingdienst? Dan zou ik adviseren, geen gebruik maken van de regeling. Je moet natuurlijk wel even in de gaten houden of het bedrag wat je ontvangt van de belastingdienst in verhouding staat met de tijd en kosten die je hebt met de kwartaal btw-aangifte

Let op 1x per jaar btw-aangifte komt te vervallen
Maak jij nu gebruik van de regeling 1x per jaar btw-aangifte doen. Deze regeling vervalt, je zult dus naar 4x per jaar btw-aangifte gaan.

Op de site van de belastingdienst staan ook wat voorbeelden van de OVOB-regeling, om hier wel of geen gebruik maken van te maken.

Hoe moet je de nieuwe KOR-regeling (OVOB) aanvragen?
Wanneer jij hebt besloten om gebruik te maken van de nieuwe regeling per 1 januari 2020, dan moet je deze aanvragen vóór 20 november. De regeling OVOB is alleen aan te vragen met het meldingsformulier "Melding omzetbelasting kleine ondernemersregeling".

Wanneer je het formulier hebt gedownload, moet je het formulier uitprinten, invullen en opsturen naar de belastingdienst.

Help mijn omzet komt boven de € 20.000,00 uit! Wat moet ik nu doen?
Zodra de omzet in een jaar hoger wordt dan € 20.000,00 en je maakt gebruik van de regeling OVOB, dan komt deze regeling te vervallen. Daarom moet je de omzet dus goed bijhouden.

Wanneer je omzet hoger is geworden dan € 20.000,00, dan vervalt de regeling. Hieronder staat wat je dan moet gaan doen:
    - je moet dit gelijk melden bij de belastingdienst met het formulier melding beëindiging omzetbelasting kleine ondernemersregeling
    - je moet dan gelijk weer facturen gaan sturen en btw (omzetbelasting) in rekening gaan brengen
    - je moet vanaf het kwartaal dat de overschrijding plaats vind weer btw aangifte gaan doen (de omzet voor overschrijding blijft vrij van btw)
    - je mag dan 3 jaar lang geen gebruik meer maken van de regeling
Voorbeeld
Je hebt op 20 november 2020 een omzet van € 19.750,00 een dag later verkoop je iets van € 350,00. Door deze verkoop kom je op € 20.100,00 omzet en komt hiermee dus boven de €20.000,00, hierdoor vervalt de vrijstelling. Je moet van deze levering gelijk een factuur maken met btw en melding doen van beëindiging omzet omzetbelasting kleine ondernemersregeling.

Wil je meer weten over deze regeling lees dan ook tip 'Wijziging kleine ondernemersregeling (KOR) per 1 januari 2020'

Heb je vragen? Is er iets niet duidelijk? Of wil je een afspraak maken? Neem dan geheel vrijblijvend contact met me op door te mailen naar info@ovanko-administraties.nl of te bellen naar 06-29468336.

scroll pijl omhoog