Kleine ondernemersregeling (KOR)

wijziging kleine ondernemersregeling

De oude kleine ondernemersregeling (KOR) was er tot 31 december 2019. Deze regeling was er voor natuurlijke personen, zoals: eenmanszaak, zzp'er en vof. Je kreeg met deze regeling een korting op de btw (omzetbelasting).

Deze regeling is per 1 januari 2020 komen te vervallen en hiervoor is er een andere regeling voor in de plaats gekomen, namelijk de regeling 'omzet gerelateerde vrijstelling omzetbelasting', afgekort als OVOB.


In dit artikel kun je lezen:
- Wie van deze nieuw regeling gebruik mag maken;
- Wat er door de nieuwe regeling gewijzigd gaat worden;
- Voor welke datum je de regeling moet aanvragen;
- Keuze voorbeelden;
- Hoe je de regeling kunt aanvragen;
- Wat je moet doen wanneer je omzet boven de € 20.000,00 komt.

Wie kan er van de nieuwe KOR-regeling gebruik maken?

De nieuwe regeling (vanaf 01-01-2020) 'omzet gerelateerde vrijstelling omzetbelasting' (OVOB) is zowel voor natuurlijke personen als voor rechtspersonen zoals: verenigingen, stichtingen en bv's. Je krijgt met deze nieuwe regeling geen korting op de btw, maar vrijstelling van btw.


De regeling kun je aanvragen wanneer je omzet lager is dan € 20.000,00 en je bedrijf in Nederland gevestigd is.


Wat verandert er wanneer je gebruik maakt van de nieuwe KOR-regeling?

Wanneer je kiest voor de nieuwe KOR-regeling 'omzet gerelateerde vrijstelling omzetbelasting' (OVOB), dan verandert er administratief best veel. Zie hieronder wat er dan verandert:
  - Je hoeft geen facturen meer te sturen aan je klanten;
  - Je doet geen btw-aangifte meer;
  - Je brengt geen btw meer in rekening bij klanten, wanneer je wel een factuur stuurt zet je op de factuur dat de vrijstelling van toepassing is;
  - De btw die andere ondernemers bij jou in rekening brengen, kun je niet meer aftrekken of terug vragen bij de Belastingdienst;
  - Je omzet moet je wél bijhouden in de administratie. Zodra de omzet namelijk hoger wordt dan € 20.000,00, dan heeft dit gevolgen voor de nieuwe regeling. Dit moet gelijk gemeld worden bij de belastingdienst en je moet weer facturen gaan sturen en btw in rekening gaan brengen. Je mag dan 3 jaar niet meer van de regeling (OVOB) gebruik maken;
  - De regeling OVOB geldt voor 3 jaar, tenzij je omzet te hoog is geworden.

Wanneer de nieuwe KOR-regeling aanvragen?

Starters
Wil jij in 2021 je bedrijf starten en wil je gebruik maken van deze vrijstellingsregeling, dan dien je deze regeling minimaal 4 weken vóór de start van je bedrijf aan te vragen.

Huidige onderneming al ontheven van administratieve verplichtingen
Was je op 31-12-2019 al ontheven van administratieve verplichtingen, dan hoef je helemaal niets te doen. De belastingdienst gaat er dan vanuit dat je ook gebruik wilt maken van de OVOB.

Bedrijf minder dan € 20.000,00 omzet
Heeft jouw bedrijf minder dan € 20.000,00 omzet en moet jij altijd btw aan de belastingdienst betalen of maak jij nu al gebruik van de KOR. Dan is deze nieuwe regeling "wellicht" iets voor jou. Wil je gebruik maken van deze regeling dan kun je de regeling ten alle tijden aanvragen, maar gaat pas inwerking wanneer de aanvraag minimaal 4 weken voor de start van het kwartaal is aangevraagd.

Let op

Wel moet je even kijken of je investeringen hebt gedaan. De btw die jij namelijk eerder in mindering hebt gebracht zou je zomaar terug moeten betalen. Btw-herziening wordt dit genoemd. De btw tot € 500,00 is hiervan vrijgesteld. Op de site van de belastingdienst staat een mooi rekenvoorbeeld van de btw-herziening.

"Wellicht" iets voor jou, schreef ik. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de nieuwe regeling niet handig is voor jou. Daarom hieronder wat voorbeelden.

Keuze voorbeelden voor de nieuwe KOR-regeling

Ben je starter?
Als starter heb je in het begin veel kosten (inkopen) en nog niet voldoende inkomsten (omzet) om deze kosten te kunnen betalen uit je omzet. Vaak betekent dit dat je meer btw betaald hebt dan ontvangen, wanneer dit het geval is, dan adviseer ik je om te wachten met het aanvragen van deze regeling. Wanneer je namelijk geen gebruik maakt van deze regeling dan kun je de btw op de inkopen aftrekken en wanneer de voorbelasting (btw over de inkoop) hoger is dan het af te dragen btw-bedrag over de omzet, krijg je de veel betaalde btw terug.

==> aangifte omzetbelasting

Lever je diensten en/of producten aan particulieren en draag jij nu btw af of maak je gebruik van de huidige KOR-regeling?
De particulier kan de btw die op de factuur staat niet aftrekken. Wanneer je gebruik maakt van de nieuwe KOR-regeling dan hoef jij geen btw meer op de factuur te vermelden. De btw die jij anders deed afdragen aan de belastingdienst hoef je nu niet af te dragen. Ik zou dan adviseren lekker gebruik maken van de nieuwe regeling.

Lever je diensten en/of producten aan bedrijven en draag jij nu btw af of maak je gebruik van de huidige KOR-regeling?
Lever jij aan bedrijven en ga je gebruik maken van de nieuwe KOR-regeling? Dan kun jij geen btw meer op de factuur zetten. Je klant kan dit dus ook niet in aftrek nemen bij de voorbelasting. Ook weet je zakelijke klant gelijk dat je een ondernemer bent met een omzet die lager is dan € 20.000,00. In dit geval is het aan jou de keus of je wel of niet van de regeling gebruik gaat maken.

Lever je diensten en/of producten aan bedrijven met verlegde omzet en krijg jij btw terug?
Lever jij aan bedrijven met verlegde omzet en krijg jij btw terug van de belastingdienst? Dan zou ik adviseren, geen gebruik maken van de regeling. Je moet natuurlijk wel even in de gaten houden of het bedrag wat je ontvangt van de belastingdienst in verhouding staat met de tijd en kosten die je hebt met de kwartaal btw-aangifte

Let op 1x per jaar btw-aangifte komt te vervallen voor rechtspersonen, niet voor eenmanszaken
Maak jij nu gebruik van de regeling 1x per jaar btw-aangifte doen. Deze regeling vervalt, je zult dus naar 4x per jaar btw-aangifte gaan.

Op de site van de belastingdienst staan ook wat voorbeelden van de OVOB-regeling, om hier wel of geen gebruik maken van te maken.

Hoe moet je de nieuwe KOR-regeling (OVOB) aanvragen?
Wanneer jij hebt besloten om gebruik te maken van de nieuwe regeling. De regeling OVOB is alleen aan te vragen met het meldingsformulier "Melding omzetbelasting kleine ondernemersregeling".

Wanneer je het formulier hebt gedownload, moet je het formulier uitprinten, invullen en opsturen naar de belastingdienst.

Help mijn omzet komt boven de € 20.000,00 uit! Wat moet ik nu doen?
Zodra de omzet in een jaar hoger wordt dan € 20.000,00 en je maakt gebruik van de regeling OVOB, dan komt deze regeling te vervallen. Daarom moet je de omzet dus goed bijhouden.

Wanneer je omzet hoger is geworden dan € 20.000,00, dan vervalt de regeling. Hieronder staat wat je dan moet gaan doen:
  - je moet dit gelijk melden bij de belastingdienst met het formulier melding beëindiging omzetbelasting kleine ondernemersregeling
  - je moet dan gelijk weer facturen gaan sturen en btw (omzetbelasting) in rekening gaan brengen
  - je moet vanaf het kwartaal dat de overschrijding plaats vind weer btw aangifte gaan doen (de omzet voor overschrijding blijft vrij van btw)
  - je mag dan 3 jaar lang geen gebruik meer maken van de regeling
Voorbeeld
Je hebt op 20 november 2020 een omzet van € 19.750,00 een dag later verkoop je iets van € 350,00. Door deze verkoop kom je op € 20.100,00 omzet en komt hiermee dus boven de €20.000,00, hierdoor vervalt de vrijstelling. Je moet van deze levering gelijk een factuur maken met btw en melding doen van beëindiging omzet omzetbelasting kleine ondernemersregeling.

Heb je vragen? Is er iets niet duidelijk? Of wil je een afspraak maken? Neem dan geheel vrijblijvend contact met me op door te mailen naar info@ovanko-administraties.nl of te bellen naar 06-29468336.

scroll pijl omhoog