De maand december is de tijd om relatiegeschenken te geven aan je klanten, maar hoe zit dit nu met de aftrekbaarheid hiervan?


Relatiegeschenk

Je hebt leuke geschenken gekocht voor je bestaande klanten en ze zijn met veel enthousiasme in ontvangst genomen.

Echter, wanneer jij de inkoopfactuur van de relatiegeschenken niet goed inboekt, dan zou jij een vervelend cadeau van de belastingdienst kunnen krijgen in de vorm van een boete en/of naheffing.

Dit worden dan dure relatiegeschenken met een zure bijsmaak.

Hier zit jij zeker niet op te wachten.

In dit korte artikel laat ik je zien hoe je het inboeken doet, zonder dat je voor fiscale verrassingen komt te staan. 😃

Hieronder in het kort, waarom het inboeken van de inkoopfactuur van het relatiegeschenk anders gaat dan het inboeken van bijvoorbeeld een telefoonfactuur.

Relatiegeschenken vallen onder de noemer ‘representatiekosten’.

‘Representatiekosten’ zijn kosten die je als ondernemer maakt om jouw bedrijf goed te presenteren, waar geen directe tegenprestatie aan verbonden is. Wanneer je een relatiegeschenk geeft, dan verwacht je namelijk geen tegen prestatie, vandaar dat de inkoopfactuur van het relatiegeschenk onder ‘representatiekosten’ valt.

Representatiekosten hebben bijzondere regels met betrekking tot:

    - Aftrekbaarheid van de kosten;
    - Btw meenemen als voorbelasting op de btw-aangifte.
Representatiekosten zijn voor 80% aftrekbaar, wanneer je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting en voor 73,5% aftrekbaar, wanneer je ondernemer bent voor de vennootschapsbelasting.

Het overige deel van het bedrag boek je in op de grootboek rekening ‘niet-aftrekbare’ kosten.

De regels met betrekking tot de btw meenemen op representatiekosten als voorbelasting op je btw-aangifte zijn als volgt:

Wanneer je per klant/persoon in één jaar niet meer dan € 227,00 excl. btw uitgeeft aan relatiegeschenken, dan mag je de btw van het relatiegeschenk als voorbelasting meenemen in de btw-aangifte.

Wanneer dit bedrag hoger is dan € 227,00 excl. btw per jaar en de ontvanger deze btw ook niet in aftrek kan nemen wanneer hij het geschenk zelf had gekocht, dan mag je de btw niet als voorbelasting meenemen in de btw-aangifte. Deze btw neem je dan mee in de kosten. Deze btw is dan ook voor 80% of 73,5% aftrekbaar, net zoals het bedrag exclusief de btw.

Heb je nog vragen? Let me know!

Duizelt het je? Dan kun je dit natuurlijk altijd uitbesteden.😃

Neem dan geheel vrijblijvend contact met me op door te mailen naar info@ovanko-administraties.nl of te bellen naar 06-29468336.

Ik help je graag!

scroll pijl omhoog