Het komt wel eens voor dat je lang gekoesterde wens om een bedrijf te starten toch anders uitpakt dan dat je voor ogen had. Het kan gebeuren dat je niet voldoende klanten hebt, dat privé omstandigheden roet in het eten gooien of dat er gewoon een geweldige nieuwe kans in dienstverband op je pad is gekomen.

En wat ga je dan doen met je bedrijf?

Er zijn namelijk verschillende opties:
Je bedrijf doorzetten naast je dienstverband, verkopen of toch stoppen/opheffen.

Het komt regelmatig voor dat ik de vraag krijg: “Anita, ik wil stoppen met mijn bedrijf. Maar ik weet niet goed waar ik moet beginnen. Wat zeg ik wanneer op? Wat doe ik met mijn bankrekening, abonnementen, KVK, etc.? Zou jij mij hierin kunnen helpen of adviseren? Dat zou mij veel rust geven.”

Om jou die rust te geven, beschrijf ik hieronder hoe jij je bedrijf kunt stoppen.

 

De 9 stappen om je bedrijf te stoppen als zzp’er

 

N

1) Kijk of je bedrijfsmiddelen en voorraden hebt staan op de balans

Heb jij voorraden en bedrijfsmiddelen op de balans staan, dan kun je deze zakelijk gaan verkopen of naar privé overhevelen. Wanneer je ze naar privé overhevelt en je hebt bij de aanschaf btw afgetrokken, dan moet je bij het overhevelen ook btw gaan afdragen. Je kunt bij de overdracht van de goederen naar privé, de waarde van dit moment aanhouden. Je hoeft dus geen btw af te dragen over de aankoopwaarde.

Note: dit bedrag moet uiteraard wel een realistische waarde zijn.

N

2) Heb jij leningen, lease en huurovereenkomsten? Kijk naar de voorwaarden

Wanneer je leningen, lease en huurovereenkomsten hebt lopen, controleer dan welke afspraken er zijn gemaakt en neem contact op met de financier en/of verhuurder. Wanneer je geen afspraken kunt maken, gaan deze leningen, lease en huurovereenkomsten automatisch naar privé. Daar ben jij dan zelf aansprakelijk voor.

N

3) Zeg je abonnementen en verzekeringen op

Kijk bij je abonnementen en verzekeringen wat de voorwaarden zijn om op te zeggen en bedenk dat alles wat nog loopt na de beëindiging van je bedrijf dat jij daar in privé ook aansprakelijk voor bent. Dit betekent dat jij deze premies/kosten privé moet betalen. Wanneer je weet wat de voorwaarden zijn dan kun je gaan opzeggen. Zeg alle abonnementen op en verzekeringen op die je voor je bedrijf hebt aangeschaft, zoals bijvoorbeeld telefoon, Google Space, bedrijfsaansprakelijkheid, enzovoorts.

Note:
Voordat je je hosting opzegt en daarmee je e-mail, eerst een back-up maken. Anders kom je niet meer bij je inkoopfacturen.
Nog niet je online boekhoudpakket opzeggen, zie stap 4.

N

4) Administratie op orde en online boekhoudpakket opzeggen

Na verkopen van inventaris en voorraden en alle opzeggingen, heb jij alles gedaan wat nodig is om je bedrijf te ‘ontmantelen’. 

Nu kun jij je administratie afronden. 

Dit betekent dat jij ervoor moet zorgen dat alle bankmutaties zijn verwerkt, dat er geen voorraden en bedrijfsinventaris op de balans staat (deze zijn verkocht of naar privé overgeheveld), dat de afschrijvingen zijn geboekt en dat alle debiteuren zijn ontvangen en crediteuren zijn betaald. Hou hierbij ook rekening met eventueel een auto van de zaak of zakelijk gebruik van je privé auto. Daarnaast moet je ook de kosten inboeken die je nog gaat krijgen bij de afronding van je bedrijf (nog te ontvangen facturen).  

Ook moet je ervoor zorgen dat je de btw aangifte die in je administratie staat download, zodat je deze gegevens kan gebruiken om de laatste btw-aangifte handmatig in te dienen. Dit is dus eigenlijk een complete jaarafsluiting.

Note: Afronden van je administratie kun je natuurlijk ook door een boekhouder laten doen.

Heb jij alle bovenstaande actie gedaan of laten doen?

Ja? Dan moet je de balans en de winst-/verliesrekening gaan uitdraaien en opslaan op je computer. Het is ook verstandig om van de gehele administratie tot 7 jaar terug auditfiles te gaan maken en deze ook op te slaan op je computer. In deze auditfiles staan jouw gehele administratie en bij een controle van je administratie door de belastingdienst heb je deze files nodig. 

Wanneer je dit gedaan hebt kun je het boekhoudpakket opzeggen. Je kunt natuurlijk ook kijken wat de voorwaarden zijn en eerder opzeggen en zorgen dat je bovenstaande stappen hebt gedaan of laten doen in de administratie voordat je geen toegang meer hebt tot je administratie.

N

5) Opzeggen zakelijke bedrijfsrekening

Nu je alles hebt opgezegd en er geen automatische afschrijvingen meer van je zakelijke rekeningen worden geboekt kun je ook je zakelijke bedrijfsrekening opzeggen.

N

6) Uitschrijving Kamer van Koophandel

Uitschrijving bij de Kamer van Koophandel is de stap die ervoor zorgt dat je bedrijf wordt opgeheven.

Note: wil jij een uitkering aanvragen? Dan moet je wachten met uitschrijven en eerst gaan kijken wat de mogelijkheden en voorwaarden zijn.

 Je bedrijf opheffen bij de KvK gaat heel eenvoudig via deze link: https://www.kvk.nl/opheffenrpio/?step=selecteerbedrijf

 Zoek de naam van je bedrijf op, kies voor opheffen eenmanszaak en vul het formulier in.

N

7) Belastingdienst - btw

De belastingdienst krijgt bericht van de KvK dat jij je bedrijf hebt uitgeschreven. Je krijgt dan een schrijven van de belastingdienst voor het indienen van de laatste btw-aangifte. Wanneer deze is ingediend dan krijg je een definitieve bevestiging dat je als ondernemer voor de btw bent uitgeschreven bij de belastingdienst.

N

8) Belastingendienst - inkomstenbelasting

De belastingdienst stuurt ook een schrijven dat ze een bevestiging hebben ontvangen van jouw uitschrijving bij de KvK en dat je belastingzaken moet gaan afsluiten. Dit betekent dat je de winst/verlies die zijn ontstaan bij het stoppen van je bedrijf mee moet gaan nemen in de aangifte inkomstenbelasting van het betreffende jaar.

N

9) Bewaar je administratie

Na het opheffen/stopzetten van je bedrijf moet je de administratie minimaal 7 jaar bewaren en in sommige gevallen zelfs 10 jaar. Je administratie kun je digitaal of op papier bewaren en ik adviseer je een auditfile te bewaren van je onlineadministratie.

 

Heb jij na het lezen van deze 9 stappen om je bedrijf te stoppen, nog vragen of heb jij hulp nodig bij het afronden van je administratie? Neem dan contact met mij op.